Графичният дизайн има цена

Работим във време, в което клиентите избират своите рекламни агенции или графични дизайнери предимно на база най-ниска цена. Разбира се това е правото на всеки да решава сам кое ще бъде водещо за него. Нашите наблюдения показват и тенденция на повишаване броя на клиентите, които избягват изпълнители, предлагащи най-ниска цена, защото осъзнават, че това се отразява в качеството на предлаганата услуга. Поради всичко това рекламните компании са принудени да търсят методи за оптимизиране на разходите и един от тях е разработването на различни пакети с услуги, като по този начин на всеки клиент може да се предложи точно това, от което има нужда.
Тук обаче идва едно грешно схващане, че цената за печат включва разходи за хартия, мастила и други материали а услуги, като графичен дизайн, обработка на снимки, предпечатна подготовка и други дейности преди самия печат са безплатни.
Да, ама Не.

Графичният дизайн е услуга и също има своята цена.

Много клиенти подготвят сами своите файлове за печат или използват непрофесионалисти "графични дизайнери". Все повече на помощ идва Интернет за снабдяване със снимков материал, който в повечето случай е с необходимото качество за печат или поне с такова, за което са необходими малки козметични промени преди печат. Тук в никакъв случай не твърдим, че това не е кражба на нечий труд. Има обаче и такива файлове, които не само, че не могат да се коригират, но и очевидно си личи, че някой се учи на гърба на другите и разчита, че файловете ще бъдат коригирани безплатно. Дори се очаква, забележете, че ще му бъде обяснено в най-малки детайли какво и как трябва да се направи. Всичко това разбира се се случва със заявки, които дори не надвишават и 100 лева, но за съжаление точно този тип клиенти са най-претенциозни и с голяяяяя...мо самочувствие.
Дами и господа разберете правилно, че графичният дизайн е услуга и той има своята цена.
Когато някой прави това професионално, ще бъдат избегнати всякакви проблеми. Все пак успешните графични дизайнери са отделили достатъчно години от живота си в обучение и усъвършенстване на своите знания и умения. Когато обаче разчитате на сина на съседката, който поназнайва Photoshop-a и е обещал да направи нещо безплатно и накрая ви изпрати файл с ниска резолюция и във формат, който не е подходящ за печат, след което от печатницата ви поискат пари за преработка (ако това изобщо е възможно), не трябва да се сърдите, че това не е било част от офертата, след като сте казали, че разполагате с файл за печат.
Евтиното или безплатното винаги излизат по-скъпо и водят до излишен разход на време и пари.

Какво е графичен дизайн?

Графичният дизайн включва в себе си задълбочени познания за композиция и форма, цвят, цветни гами и видове специализирани палитри, използвани и стандартизирани в съвременните графични програми. Художествените познания и наличието на чувство за естетика у графичния дизайнер, също допринасят за създаването на добър продукт. Съчетаването на цветове и отчетливост на визията, контраста на цветовете и сенките също допринасят за доброто възприемане на посланието. Не трябва да се забравя и основното - освен технически и естетически познания дизайнерът трябва да притежава и частица интуитивност и да бъде носител на идеи и иновативност. Всичко това събрано в едно с необходимата доза баланс и подчиненост на идеята, внушението и основната цел са предпоставки за добрия графичен дизайн на вашия рекламен продукт.

Графични програми.

Трите най-често използвани софтуера от графичните дизайнери в пакета Adobe Creative Cloud са Illustrator, Photoshop и InDesign. Този софтуер също не е безплатен. 69,99 € на месец за една работна станция. Справка Adobe Systems Incorporated

Вместо финал.
Една професионална работна станция за графична обработка включваща компютър и монитор струва между 3000 и 8000 лв. Обикновено нейния живот е максимум 2 години.

Comments are closed.